Heeft de manager van nú de ondersteuning van een mbo- óf een hbo-geschoolde secretaresse nodig?

De secretaresse van nú is er meer en meer van doordrongen, dat haar takenpakket verandert. Zij tilt haar opleidingsniveau op naar hbo en volgt haar trainingen en cursussen om bij te blijven in haar vak.

De secretaresse van nú past zich aan, aan de manager van nú!

Maar wordt die weg andersom ook gelopen?

Gekke vraag misschien, maar voor mij wel logisch als ik kijk naar de praktijkvoorbeelden, die ik als consultant regelmatig meemaak na een bemiddeling van een secretaresse.

Net zoals een kandidaat een intakegesprek krijgt bij Kiem Select, krijgt een opdrachtgever dit ook. Er wordt dan gesproken over de taken die de gezochte ondersteuner zal gaan invullen. Wordt er gezocht naar een secretaresse of een (management, executive, personal) assistant. Wat wordt van haar verwacht op het gebied van bijv. proactief werken, eigen werk creëren, assertiviteit, etc. De belangrijke rol van communicatie tussen de nieuwe teamleden om een goede samenwerking te bevorderen en de hiërarchische plaats van de ondersteuner in de organisatie.

De keuze voor een hbo-geschoolde ondersteuner ligt voor de hand en hierop wordt gezocht.

Als uiteindelijk die gewenste hbo’er wordt gevonden, dan blijkt in de praktijk dat regelmatig door een manager wordt teruggegrepen naar de vertrouwde en bij hem/haar bekende rol van de secretaresse die meer op uitvoerende dan anticiperende taken is gericht.

De secretaresse weet ondertussen echt wel wat het verschil is tussen haar mbo-opleiding en opgedane werkervaring tot nu toe t.o.v. de meerwaarde die haar hbo secretaresse-vakopleiding haar als ‘assistant’ biedt m.b.t. de samenwerking met een manager. De term ‘secretaresse’ zal niet worden verstoten door de term ‘assistant’. Het is een te vertrouwd gebruik om als manager met een 'secretaresse' te werken.

Daarentegen verandert de inhoud van de werkzaamheden wel!

De wijzigingen in het ‘vertrouwde ondersteunen’ moet bij een aantal managers nog echt duidelijk worden. Het gaat hierbij niet om dat kopje koffie brengen als er gasten zijn, maar wel om de inhoud van een takenpakket. Als secretaresse puur in opdracht werken (uitvoerend) of zelfstandig haar eigen werk creëren, ontlastend t.o.v. de manager (proactief, anticiperend op de workload van een manager).

Kiem Select staat u en uw organisatie graag bij in uw zoektocht naar de juiste secretaresse of assistant. Met 38 jaar werkervaring in het secretarieel managementondersteunende vak, waarvan de laatste 22 jaar als consultant, ben ik graag uw sparringspartner om uw vacature in te vullen en de nieuwe samenwerking op weg te helpen.

Ook de secretaresse kan bij Kiem Select terecht voor begeleiding op het gebied van verandermanagement en counselling specifiek gericht op de managementondersteuner.

“Every small positive change we make in ourselves repays us in confidence in the future.”

Alice Walker (auteur)

Bel mij voor meer informatie op 06-40594965 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Een vrijblijvende afspraak is snel gemaakt en bespaart u op den duur veel tijd om een vacante functie in te vullen of een passende baan te vinden.