Dag beste lezer,

Deze keer een verfrissende gastencolumn van Linda Immink, die een kijkje geeft in de loopbaan van een secretaresse.

Van het keuzemoment gericht een secretariële vakopleiding te gaan volgen na de loopbaan in het voortgezet onderwijs t/m de keuzes waar een ervaren secretaresse voor staat om dit vak te blijven uitoefenen, inspiratie in te vinden en verder te ontwikkelen.

Veel leesplezier!

Cora Toker

Ook interesse en/of nspiratie om een keer een gastencolumn te schrijven? Stuur mij gewoon een e-mail!

 

Secretaresse, zucht… dat is toch gewoon HET LEUKSTE VAK op deze aardbol?

Tja, dat is mijn mening heb ik gemerkt. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik al jarenlang (jaja, vanaf mijn 17e) in dit vak rondloop. Uiteraard niet altijd in dezelfde functie, maar wel altijd in het vakgebied. Het is gewoon een soort verslaving, ik krijg er een kick van!

Maar hoezo weet ik dat niet iedereen dit het leukste vak vindt? In januari was ik één van de ondernemers op de AlmereOnStage dag bij het KAF in Almere. Op deze dag kwamen er maar liefst 900 leerlingen uit Almere om te ‘snuffelen’ aan de verschillende beroepen. Er waren 200 beroepsbeoefenaars. Van advocaat tot politie, van hovenier tot makelaar, van hondentrainer tot… inderdaad, ik: secretaresse. Het doel van deze dag was om scholieren van het middelbaar onderwijs kennis te laten maken met de verschillende beroepen. Vragen stellen en kijken of je een match hebt. En dan is er een match, wat dan? Twee weken later was er de DoeDag. De leerlingen gingen dan voor één dag op stage bij degene met wie ze een match gemaakt hadden. Van de 900 leerlingen had ik er een handjevol, vier in totaal.

Omdat ik freelancer ben heb ik de leerlingen niet bij een opdracht meegenomen, maar ik kreeg een lokaal ter beschikking op MBO College De Poort. Hoe leuk was dat: daar is een secretaresseopleiding! En sterker nog… op de DoeDag mochten vier leerlingen die momenteel opgeleid worden bij mij in de klas komen om de praktijk te vertellen. Beter kon niet. Vragen werden dan ook veelvuldig gesteld! De echte scholierenvraag: moet je veel lessen volgen? Maar de vragen gingen met name over de inhoud van de opleiding, ze wilden weten wat in praktijk geleerd werd. Het was echt een super ervaring. En ik had een vooroordeel dat de ‘jeugd van tegenwoordig’ niet goed was in Nederlandse taal. Dat haal ik bij deze terug, ze zijn glansrijk geslaagd voor de casus!

Oh… je zal nog maar zo jong zijn dat de hele wereld open ligt. Oh… dat is waar ook: die ligt ook open als je wat ouder bent! Wellicht ondervind je dan wat meer strubbelingen. Een omgeving die je vragend aankijkt als je een andere kant op wilt. Er tegenop zien om een opleiding te volgen. Altijd genoeg redenen om iets niet te doen. Maar weet je, in mijn huidige opdracht werk ik samen met twee collega’s die allebei uit de zorg komen (de een verpleegkundige, de andere activiteitenbegeleider). Zij zijn zich momenteel aan het omscholen (volgen de praktische opleiding van mbo naar hbo via Rieel Organisatieverbeteringen). Ze volgen een opleiding en ondertussen werken ze als secretaresse. Of ze enthousiast zijn? Ze zouden het zo weer doen! Kunnen ze alles al? Nee, maar daar heb je collega secretaresses voor.

Dus toch he… secretaresse is echt het leukste vak!

Wat mijn achtergrond is? Ik was niet een goede student: in 4 HAVO bleef ik zitten, het was te gezellig op school. Toen ik overging naar de 5e klas bleken al mijn vriendinnen dat jaar gezakt te zijn. Oftewel: het werd weer veel te gezellig en ja hoor, ik zakte voor het examen. Toen was ik er klaar mee: school, dat was niets voor mij, ik wilde aan het werk. Het geluk was met mij dat ik gelijk een leuke job kreeg als receptioniste en vanuit daar kon ik mij opwerken. Natuurlijk begreep ik dat het toch handig is een diploma te hebben. Mijn eerste opleiding was ‘secretaresse Nederlands’ bij Scheidegger, dat was de basis. Vele jaren later wilde ik op papier kunnen aantonen dat ik HBO werk- en denkniveau had en heb toen de opleiding ‘HBO directiesecretaresse’ bij de NCOI gevolgd. Nu, weer een aantal jaren later, ben ik opnieuw in de schoolbanken beland bij Rieel Organisatieverbeteringen. Ik volg daar twee opleidingen: ‘Leidinggeven aan secretariaten’ en ‘Bedrijfs- en Organisatiekunde’, beide Post HBO opleidingen. Het mag een inspiratie voor je zijn dat ik zonder een ‘basis-diploma’ best op mijn pootjes terecht ben gekomen, maar laat het geen reden zijn om dan maar niet een diploma te halen!

Gestart als receptioniste, vele banen als (directie)secretaresse/ PA en nu leidinggevende over secretariaten. De liefde voor het vak blijft, alleen de rol is verandert. Blijf dromen, blijf jezelf uitdagen, blijf leren en blijf vooral altijd in jezelf geloven!

Eind goed, al goed.

Linda Immink

www.imminksupport.nl