Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!

 

Een lekkere ouderwetse slogan van de overheid eind jaren 80. Die werkte toen goed om vrouwen te motiveren verder te kijken naar hun eigen ontwikkeling. Eigenlijk is dit nu weer van toepassing. Niet alleen voor vrouwen, want mannen worden ook geconfronteerd met een leven lang leren. Ik spits me echter nu meer toe op de secretaresse, de managementondersteuner. Een vak dat merendeels nog door vrouwen wordt uitgeoefend en waar ik mijzelf al meer dan 40 jaar mee bezig houd.  

I know…. showing my age, but proud of it!

Waarom ik nu met bovenstaande slogan kom is het feit dat ik vaak in gesprekken verneem, maar ook in berichten gepost op de social mediakanalen, dat er een soort verbazing is dat mensen worden afgewezen voor vacante functies voor diverse redenen. Redenen die door afgewezen sollicitanten vaak worden opgegeven: 

  • te oud, te duur; er wordt gekozen voor een jong ding,
  • veel werkervaring maar er wordt teveel gekeken naar diploma’s, 
  • opleidings- en werkniveau dat wordt opgegeven in een vacature; onzin,
  • etc.

We weten zelf wel welk ‘excuus’ wordt gegeven voor het mislukken van een sollicitatie. Dit 'verexcuseren' is ook een soort zelfbescherming om het hoofd recht te kunnen houden t.o.v. een privé en/of werkomgeving. Falen is nooit een fijn gevoel. Het zoeken van een stukje rechtvaardiging hoort daarbij.

Toch vraag ik mezelf af of er dan van binnen geen stemmetje bij mensen gaat klinken. Vaak wel, maar die negeren we liever. Het stemmetje kan confronterend overkomen, omdat we diep van binnen wel weten dat we misschien wat in slaap zijn gesukkeld in ons vak t.o.v. de concurrentie die dit niet heeft gedaan. Het up-to-date zijn binnen een vakgebied, welk vakgebied dan ook, is cruciaal bij het solliciteren naar een baan waar iedere werkzoekende managementondersteuner naar op zoek is. Niet alleen in deze bizarre tijden waarin we leven. 

Hiervoor, maar ook zeker tijdens en na de crisis is dit een belangrijk criterium voor organisaties die (weer) op zoek gaan naar nieuw personeel. Investeren in medewerkers is voor hen ook een financiële keuze. Waarom zouden ze voor iemand gaan die niet het niveau heeft waarmee organisaties zich juist willen versterken. Vlotter inzetbaar, op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in een vak, van nieuwe technieken en automatiseringsmogelijkheden ….

Als wij bijv. een auto kopen, ook al is deze tweedehands, dan kijken we vaak naar de occasions met de meer uitgebreide mogelijkheden en goed onderhoud in het serviceboekje. Op den duur bespaart dit ons kosten bij bijv. een APK of gewoon omdat we financieel gezien bij servicebeurten geen onverwachte verrassingen willen. Leeftijd is dan niet altijd de leidraad in een dergelijke beslissing. We vinden een auto mooi, maar het binnenste moet goed zijn om nog jarenlang met plezier te kunnen rijden. 

Als we dit nu projecteren op de hierboven genoemde redenen om niet door een sollicitatieprocedure te komen, dan ben je niet te oud voor de arbeidsmarkt (wel als je hier zelf in gelooft overigens), maar is jouw onderhoud achterwege gebleven. Is het geen onzin als het bijv. 20 jaar geleden is, dat je een vakopleiding hebt gevolgd om te worden afgewezen. Niet alleen omdat opleidingen verouderen, maar zeker ook als je in die 20 jaar merendeels dezelfde taken hebt uitgevoerd. 

Waarom luister je niet naar jouw stemmetje van binnen en neem je niet de stappen om jou een gewilde secretaresse op de arbeidsmarkt te laten zijn? Waarom blijf je jezelf verschuilen achter opgedane werkervaring die volgens jou toch echt wel op bijv. hbo-niveau ligt ook al heb je geen opleiding op dit niveau gevolgd? Onderneem de stappen om dit te bewijzen. Dat kan door opleiding, een assessment, ervaringsprofiel, etc. 

Je hoeft dit niet alleen te doen. Als het lang is geleden dat je jezelf ontwikkeling hebt gegund, dan kan Kiem Select je helpen. Op het gebied van werving- en selectie, maar ook coaching en het volgen van opleidingen, kennissessies, trainingen en workshops die er voor je zijn bij Kiem Kompas en de Kiem Kompas Academy. Browse eens op de site van Kiem https://www.kiemselect.nl

Ervaar daadwerkelijke persoonlijke begeleiding bij werving- en selectietrajecten.

  • Leer weer te leren.
  • Ondervind het plezier van het werken in kleine groepen met vak- en lotgenoten en met gepassioneerde docenten en trainers die jouw vak begrijpen door hun jarenlange betrokkenheid hierbij. 

Vragen en telefonisch kennismaken? Neem geheel vrijblijvend contact met mij op. Als we samen besluiten dat we iets voor elkaar kunnen betekenen, dan maken we een afspraak. Online of fysiek waarbij alle Coronamaatregelen in acht worden genomen. 

Zie je op de site al iets waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Dan kun je foldermateriaal opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Krijg je een goed gevoel bij coaching? Dan breng ik je, in overleg met jou, graag in contact met een van de coaches van Kiem Kompas.

 

Today is the tomorrow we worried about yesterday!

 

Blijf gezond en geloof in jezelf.

Cora Toker