“Ik denk, dus ik ben!”

Logo+Oog

Kiem Select Column januari 2024 “Ik denk, dus ik ben!”

Je kunt niet van veel zaken zeker zijn, maar dat jij het start- en eindpunt bent van alles in jouw leven doordat je kunt denken, is echter een zekerheid waar jij en anderen niet omheen kunnen. Ook al is dit zinnetje bedacht door een filosoof in de 17e eeuw, het is actueler dan ooit om jezelf en de wereld om je heen eens goed onder de loep te nemen.

Te veel en te vaak worden mensen in een hoek gedrukt, waar ze eigenlijk niet (willen) thuishoren. Ouders, levenspartners, familieleden, vrienden zijn medebepalend in de koers van een leven wat ook zijn weerslag heeft op carrières.

Enkele voorbeelden van wat ik tijdens gesprekken met kandidaten meer dan regelmatig meemaak en waar jij misschien raakvlakken met jezelf ziet.

  • “Ik ben deze richting uitgegaan omdat mijn vader/moeder heeft bepaald welke opleiding ik moest gaan volgen.”
  • “Mijn vriend(in) zegt dat ik goed ben in wat ik doe, dus dit pad moet blijven volgen, maar ik vind dit werk eigenlijk helemaal niet leuk. Ik kan veel meer.”
  • “Ik heb met mijn partner gesproken over hoe ik nu verder moet gaan met werk/ ontwikkeling in mijn vak; hij is van mening dat ik niet te veel hooi op mijn vork moet nemen nu het gezin groeit. Maar hoe zit het dan met mijn persoonlijke ontwikkeling? Ben ik niet te laat als mijn kinderen opgroeien, mij minder nodig hebben en ik (meer) wil gaan werken?”
  • “Ik heb op werk aangegeven dat ik verder wil groeien binnen mijn vak en een opleiding wil gaan volgen, maar mijn manager vindt het onzin. Het gaat toch redelijk zoals het gaat en het kost ook weer geld. Wat is mijn rendement?”.

Te veel en te vaak laten we onze oren hangen naar dit soort beschouwingen. Misschien vanwege een soort van gemak. Misschien ook om dat het passend is bij de rol van ondersteuner doordat wij ons te veel plooien naar anderen. Het ‘pleasen’ zit in ons dna. Als drager van deze bijna erfelijke eigenschappen vergeten we dat ook deze onmisbare rechterhand van een manager en zelfs levenspartner een individu is met eigen wensen, normen en waarden.

Zonder je in een ‘zielig’ hoekje te willen drukken, want dat zijn ondersteuners echt niet, wil ik je wel triggeren om na te denken over wie jij nu bent/staat en waar jij als ondersteuner naar toe wilt groeien. Wat jou ervan weerhoudt om verder te willen groeien en ontwikkelen.

Als je jezelf echt een keer de kans gunt om hier daadwerkelijk over na te denken en te praten, dan kan Kiem Select je hierbij helpen. Tijdens een sparringsessie krijgen we jouw wensen naar boven en maken we samen een plan van aanpak om deze te realiseren.

Je bent, dus je denkt……..

Cora Toker

Sinds 1996 de gespecialiseerde consultant voor getalenteerde managementondersteuners.

Kiem Select | Kiem Kompas | Kiem Kompas Academy

info@kiemselect.nl | 06-40594965 | 0575-571610

Deel dit artikel
X
LinkedIn
Facebook

Ander Kiem Nieuws